Zo maak je een selfcare routine

Selfcare is goed voor jezelf zorgen op zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch vlak.

Op gezette tijden kleine momenten van aandacht aan jezelf geven, brengt je veel.

Een dagelijkse selfcare routine brengt:

 • veiligheid
 • rust en vertrouwen
 • (zelf)liefde

In deze blog leg ik je uit hoe je deze voor jezelf maakt.

Maak in 5 stappen je eigen unieke selfcare routine

Stap 1: Hoe gaat het nu?

Houd een paar dagen bij hoe je dagen verlopen. Schrijf dit op zodat je het later kunt nalezen.

 • Hoe start jij je dag?
 • Heb je bepaalde routines en/of een planning gedurende de dag? Houd je je er aan
 • Hoeveel tijd besteed je aan wat?
 • Hoe zien jouw avonden eruit tot en met het naar bed gaan?

Beschrijf je dagen zo uitgebreid mogelijk. Schrijf er ook bij hoe jij je voelt. Op deze manier krijg je inzicht in waar je energie van krijgt. Wat je energie kost. Wat er lekker loopt en wat niet.

Stap 2: Wat werkt er niet voor je?

Evalueer na een paar dagen: wat werkte er niet voor je?

 Voorbeelden:
 “Als ik opsta, moet ik direct aan de bak. Kinderen uit bed halen, ontbijt maken, opruimen. Daarna snel aan het werk. Ik merk dat ik de hele dag een gehaast gevoel houd.”
 “Ik blijf te lang Netflixen waardoor ik laat op bed lig. Mijn hoofd gaat dan door en ik slaap onrustig.”
 “Ik werk aan één stuk door zonder pauze te nemen. Aan het einde van de dag voel ik me uitgeput.”

Stap 3: Draai het om

Kijk naar het lijstje dat je hebt opgeschreven bij stap 2. Hoe zou je willen dat dit gaat? Maak hier een positieve zin van.

 Voorbeelden:
 “Ik spreek met mijn man af op welke dagen ik en op welke dagen hij in de ochtend de kinderen helpt opstarten. Ik zet mijn wekker 10 minuten eerder. Voordat ik opsta, doe ik een korte ademhalingsoefening.”
 “Na 20 uur kijk ik geen tv meer en zet ik mijn telefoon uit. Zo verminder ik prikkels voor het slapen gaan.”
 “Ik deel mijn werkdag in in blokken. Na ieder blok neem ik 10 minuten pauze. Tussen de middag pauzeer ik 45 minuten. Ik maak en eet een salade en loop een blokje om.”

Stap 4: Kies 3 selfcare focuspunten

 • Kies 3 zinnen uit stap 3 die voor jou direct een groot verschil gaan maken. Kijk hierbij wat jou holistisch gezien het meest op levert. Dus zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch vlak.
 • Hoe kun je deze focuspunten magisch maken zodat het leuker en makkelijker wordt? Denk hierbij aan het gebruiken van je zintuigen.
   Bijvoorbeeld:
   “Voordat ik op sta, vraag ik mezelf af hoe ik me die dag wil voelen. Ik spray de Love spray rondom mijn hoofd en doe een korte ademhalingsoefening.”
   “Tv uit, licht gedimd en kaarsjes aan. Lekker knus. De Dark spray spray ik rondom mijn hoofd. Ik sluit mijn ogen en luister naar rustgevende muziek.”

Stap 5: Habit tracker

Een habit tracker is een overzichtje waarin bij houdt of je de gewoonten die je jezelf wilt aanleren ook echt uitvoert. Het duurt een aantal weken voordat een handeling routine wordt. Door het bijhouden van een habit tracker houd je je aandacht hierop en zul je minder snel verslappen.


Begin direct met het toepassen van je 3 selfcare focuspunten. Houd dagelijks bij of je deze hebt gedaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de 3 punten in je agenda te zetten en iedere dag dat je deze selfcare hebt gedaan er een kruisje of hartje bij te zetten.

4 extra selfcare tips

Tip 1: Bouw het rustig op.

Start met je 3 focuspunten. Zijn de 3 punten gewoonten geworden? Dan kun je je selfcare uitbreiden met het toevoegen van een nog een punt uit stap 3. Op deze manier leg je niet teveel druk op jezelf en is de kans groter dat de selfcare echt routine wordt.

Tip 2: Houd bij wat jouw selfcare routine je op levert.

Als je weet wat een goede selfcare routine je oplevert, is het makkelijker jezelf hieraan te houden. Op lastige momenten kun je jezelf hier aan herinneren en zul je er eerder voor kiezen toch door te zetten.

Tip 3: Selfcare hoeft niet altijd leuk te zijn.

Het gaat erom dat je een commitment maakt. Houdt de grotere winst voor ogen houdt. Zet dus ook die ene spannende serie af om tot rust te komen voordat je naar bed gaat. In het moment zelf wil je waarschijnlijk doorkijken. De volgende ochtend ben je jezelf dankbaar dat je toch eerder bent gestopt omdat je beter hebt geslapen.

Tip 4: Een selfcare routine is geen strafkamp.

Wees niet te streng voor jezelf. Selfcare heeft als doel dat je lekker in je vel zit. Leg jezelf niet teveel op en wees mild als het een keertje niet gaat zoals je zou willen.

Over de schrijver
Het is mijn missie om vrouwen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het doorbreken van beperkende patronen, zodat zij een vervuld leven kunnen leiden. Dit doe ik door het geven van online EMDR en persoonlijke begeleiding.