Waarom manifesteren niet werkt

Manifesteren is hip. Toch lijkt het soms te simplistisch.

Wil je iets? Dan moet je het manifesteren. Veel vrouwen zijn tegenwoordig druk met het maken van een moodboard waarop hun droomverlangen wordt afgebeeld. Met nieuwe maan doen we massaal een nieuwe maan manifestatie. En toch lukt het vaak niet om dat droomverlangen werkelijkheid te laten worden. Je kunt dan gaan gaan twijfelen aan je manifestatie vermogen.

De grap is dat je iedere dag, de hele dag door aan het manifesteren bent. Bewust of onbewust manifesteer je 24/7. Met alles wat je denkt, voelt en doet, manifesteer je iets. Met andere woorden: alles wat je uitstraalt in het nu heeft gevolgen voor de toekomst. Of dat nu positief of negatief voor je uit pakt, je kunt niet niet manifesteren. Daarom vind ik het woord “manifesteren” alsof het een gave is, persoonlijk een beetje gek.


Het nog niet uitkomen van jouw droomverlangen, betekent niet dat jij geen manifestatie gave bezit.De reden waarom het manifesteren van je droomverlangen (nog) niet is gelukt, ligt dieper en kan in mijn ogen een van de volgende zijn:

Reden 1: Angst door gehechtheid aan het verleden

De belangrijkste reden van het niet uit kunnen laten komen van een droomverlangen, is je gehechtheid aan het verleden en de angst die daaruit voort komt.

Stel, je hebt een nieuwe relatie. Je vorige partner is er vandoor gegaan met een collega. Had je niet aan zien komen. Na lang rouwen, probeer je je nu open te stellen voor een nieuwe partner. Want je verlangt zo naar een liefdevolle, gelijkwaardige relatie. Maar toch ben je bang dat ook hij of zij je gaat verlaten voor een ander. Je twijfelt niet alleen aan je nieuwe partner (is hij of zij wel betrouwbaar?) maar ook aan jezelf. Ben je wel leuk genoeg? Interessant genoeg? Sexy genoeg? Allemaal dingen die door je hoofd spoken. Tijdens de seks ben je hier zelfs mee bezig waardoor je er niet helemaal bij bent. Je lichaam voelt verkrampt en je hoofd maakt overuren. Je probeert, iets te vaak, te peilen of je nieuwe partner te vertrouwen is. Ook zoek je continue naar bevestiging. Waardoor er meer spanning in je relatie komt. Jullie krijgen vaker woorden. Je voelt je niet begrepen en gezien. Hij of zij voelt zich ook niet begrepen en gezien. Kortom: doordat je de meegenomen angst uit het verleden op het heden projecteert, lukt het niet om de liefdevolle, gelijkwaardige relatie op te bouwen waar je naar verlangt.

Reden 2: Gehechtheid aan de uitkomst

Een andere reden waarom droomverlangens niet uitkomen, is de gehechtheid aan de uitkomst en de verkramping en de angst die daaruit voort vloeit.

Stel, je wilt heel graag je eigen coach praktijk opzetten. Je hebt nu nog een baan in loondienst. Je vindt het super spannend om deze op te zeggen voor je droomverlangen. Want wat als er geen klanten komen? Wie zit er op jou te wachten? Wie ben jij om andere mensen te gaan coachen? Heb je wel genoeg opleidingen gedaan? En hoe kom je in vredesnaam aan klanten? Je besluit om je praktijk, naast je baan in loondienst, parttime op te gaan bouwen. Dan heb je in elk geval de zekerheid van een vast inkomen. Wel ben je je baan meer dan zat. Je moet je praktijk toch wel echt binnen een jaar hebben opgebouwd. Want je moet er niet aan denken volgend jaar nog in dezelfde situatie te zitten. Mijn god, dat zou echt vreselijk zijn. Maar ja, nu heb je je loondienst baan nog nodig. Er moet tenslotte wel brood op de plank komen. Al krijg je er geen energie van. Sterker nog het vreet energie van je. De dagen dat je wel aan je praktijk kunt bouwen, word je lamgeslagen door allerlei gevoelens van angst. Wat als het niet lukt? En juist door deze angst ben je geen energetische match met je droomverlangen om als zelfstandig coach mensen te begeleiden en te voorzien in je eigen inkomen. Je blokkeert jezelf erdoor terwijl je droomverlangen juist om vrijheid gaat.

Reden 3: Je droomverlangen is niet jouw zielsverlangen

Stel, je verlangt naar huisje, boompje, beestje. Dat is, net als de meeste mensen om je heen, wat je graag wilt. Je stelt je open. Je gaat je angsten aan. En toch lukt het je maar niet dit voor elkaar te krijgen.

En dat ligt volgens mij hieraan:

Je hebt een ego en bent je ziel. Zolang je je niet bewust bent van de projecties van je ego, leef je niet vanuit je pure ziel. Als iets niet je hoogste doel dient, kan het zijn dat er een tegengesteld verlangen is. Je ziel heeft dan een andere “agenda” dan jij als mens hebt. En zolang je niet in lijn bent met je ziel, kun je je gefrustreerd voelen omdat je, zonder dat je hiervan bewust bent, tegen de stroming in zwemt. In dit voorbeeld zou het zo kunnen zijn, dat je ziel vrij wil blijven van een gezinsstructuur omdat voor het leven van het zielsverlangen ruimte en vrijheid nodig is.

Kortom: manifesteren is niet zoiets als alleen maar positief denken. Er is geen quickfix om dromen uit te laten komen. Het gaat ook over het doorzien en aangaan van alle projecties die je maakt. Om het vrij worden in jezelf.


Tip 1: Doorzie je angsten

De uitnodiging is om al je angsten toe te laten en ze te voelen zonder ermee samen te vallen. Vaak blijken het oude angsten die zich aan de situatie nu vastgrijpen. Dat maakt het uitdagend om ze te doorzien. Maar het kan wel. Door bewust erbij te blijven. Komt er een angst op, laat deze toe. Voel en ervaar het helemaal. Voel hoe de angst door je lichaam raast. Waar voel je verkramping, druk, of een andere sensatie? Door het toe te laten en erbij te blijven, ga je ervaren dat je een angst hebt, maar het zelf niet bent. Dan komt er meer ruimte en kom je er langzaam los van. Wat totaal iets anders is dan je ervan te dissociëren of erin weg te zakken. Dit vraagt wel wat oefening, je zou hier elke ochtend en avond even tijd voor kunnen maken.

Tip 2: Laat de gehechtheid los, maar je droom niet

Besef dat je losmaken van de gehechtheid aan de uitkomst niet hetzelfde is als het loslaten van je droom. Geef het ruimte, tijd en lucht. Net zoals jij dat nodig hebt om te kunnen leven en groeien, heeft je verlangen dat ook. Als je dit doet, zul je gaan ervaren dat je steeds meer in lijn bent met je Zijn. Hierdoor je ook helderder voelen wat echt een diep zielsverlangen is en wat niet. Je voelt dan de energie van pure potentie vol mogelijkheden.

Tip 3: Zet concrete stappen

En natuurlijk heel praktisch: je zult ook daadwerkelijk stappen moeten zetten om je zielsverlangen te gaan leven. Stap in de energie, adem het in en uit. Verbind je ermee en doe wat nodig is. Wat kun jij vandaag concreet doen om jouw verlangen uit te laten komen?

Waar jij je ook bevindt in je leven en waar je ook naar verlangt. Ik hoop dat deze blog je inspireert op het pad je zielsverlangen te leven.

Over de schrijver
Ik geloof dat vanuit innerlijke vrijheid alles mogelijk is. Wanneer je verbonden bent met jouw innerlijke kracht en zelfliefde geeft dat een ultiem gevoel van vrijheid en magie. Ongeacht je omstandigheden.Los komen van oude patronen en belemmerende overtuigingen brengt je in contact met jouw authentieke zelf. Je voelt wat jij echt wilt en handelt daar naar. Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.Met Drops of Heaven help ik je vrijheid en magie te ervaren.
Reactie plaatsen