Ontdek of jij (onbewust) last hebt van trauma

Wat is trauma?

Trauma is een normale psychologische en emotionele reactie op een overweldigende gebeurtenis die je normale functioneren verstoort en je het gevoel geeft dat je veiligheid en welzijn in gevaar zijn.

Dit kan van alles zijn, van een fysieke aanval of een auto-ongeluk tot emotioneel misbruik of verwaarlozing. Trauma kan ontstaan wanneer je iets hebt meegemaakt dat je overweldigde en je niet hebt kunnen verwerken.

Iedereen ervaart trauma anders en wat traumatisch is, is heel persoonlijk. Het gaat erom hoe jij de situatie ervaart en hoe het jouw normale functioneren verstoort.

Waarom het moeilijk kan zijn bij jezelf trauma te herkennen

5 redenen waarom het moeilijk kan zijn trauma bij jezelf te herkennen:

  1. Normalisatie: Door gewenning aan je trauma en alle gedachten, emoties en sensaties die daarbij horen, kun je jezelf ervan overtuigen dat wat je hebt meegemaakt normaal is of dat het geen echt effect op je heeft gehad. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat stress en angst bij het leven horen. Ook kan het zijn dat meerdere mensen in je omgeving deze traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en ook doen alsof het geen big deal is. Je kan dan de conclusie trekken dat wat jij hebt meegemaakt niet zo erg was als het voor jou voelt, en dat je je niet zo moet aanstellen.

  2. Bagatelliseren: De neiging om de heftigheid van je eigen trauma te minimaliseren. "Zo erg was het nou ook weer niet." Je kunt jezelf vertellen dat wat jij hebt meegemaakt in vergelijking met wat anderen hebben doorgemaakt, wel mee valt. Zo probeer je de impact van het trauma op jezelf kleiner te maken dan dat het in werkelijkheid is.

  3. Verdringing: Het onderdrukken of verdringen van traumatische herinneringen is een overlevingsmechanisme dat je beschermt tegen de overweldigende emoties die gepaard gaan met het trauma. Hierdoor kunnen de herinneringen aan het trauma diep begraven worden in het onderbewustzijn, waardoor het moeilijker wordt om ze bewust te herkennen.

  4. Vermijding: Mensen hebben vaak de neiging om situaties, emoties of herinneringen te vermijden die verband houden met het trauma. Dit vermijdingsgedrag kan ervoor zorgen dat je het trauma niet onder ogen ziet en het daardoor moeilijker wordt om het te herkennen.

  5. Symptoom overlap: De symptomen van trauma kunnen overlappen met andere psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de specifieke impact van het trauma te identificeren en te onderscheiden van andere problemen.


Trauma checklist

Hieronder vind je een checklist om te achterhalen of jij mogelijk last hebt van trauma:

  1. Ik ervaar regelmatig herbelevingen van traumatische gebeurtenissen, zoals flashbacks of nachtmerries.
  2. Ik vermijd situaties, mensen of plaatsen die me herinneren aan een nare gebeurtenis.
  3. Ik voel me vaak, zonder duidelijke reden, prikkelbaar, boos of geïrriteerd.
  4. Ik heb moeite met het aangaan van intieme relaties of het vertrouwen van anderen.
  5. Ik heb regelmatig angst- of paniekaanvallen.
  6. Ik vind het moeilijk mijn emoties te uiten of ik voel me emotioneel afgestompt.
  7. Ik ervaar regelmatig stemmingswisselingen, zoals extreme woede of verdriet.
  8. Ik heb slaapproblemen, zoals slapeloosheid, nachtmerries of onrustige slaap.
  9. Ik voel me vaak onveilig, zelfs in situaties die objectief gezien veilig zijn.
  10. Ik voel me depressief.
  11. Ik heb lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, maagpijn of spierpijn, zonder duidelijke medische oorzaak.
  12. Ik voel me vaak uitgeput, zowel fysiek als emotioneel.
  13. Ik kan me moeilijk concentreren of moeilijk dingen onthouden.
  14. Ik gebruik regelmatig middelen zoals alcohol of drugs om mijn gevoelens te verdoven.
  15. Ik heb onverklaarbare schuldgevoelens of gevoelens van schaamte.
  16. Ik heb moeite om mezelf te waarderen of van mezelf te houden.
  17. Ik heb weinig herinneringen aan vroeger.
  18. Ik voel me vervreemd van mezelf.
  19. Ik heb moeite met het stellen van grenzen en zeg maak “ja” op dingen waar ik eigenlijk “nee” op wil zeggen.
  20. Ik ben heel erg waakzaam of schrik snel.
  21. Voor mijn gevoel van eigenwaarde ben ik afhankelijk van de goedkeuring van anderen.
  22. Ik vind het moeilijk om mijn eigen behoeften en verlangens te identificeren.
  23. Ik heb moeite mijn eigen intuïtie en besluitvorming te vertrouwen.
  24. Ik heb last van dissociatieve symptomen, zoals het gevoel buiten mezelf te treden, ineens “uit” te gaan of heb geheugenverlies.
  25. Ik ervaar een aanhoudend gevoel van somberheid, hopeloosheid of leegte.

Is 1 of meerdere van deze punten op jou van toepassing? Dan is de kans aanwezig dat je nog last hebt van nare gebeurtenissen die jou zijn overkomen.


Verwerk je trauma

De eerste belangrijke stap om je trauma te verwerken, is te erkennen dat je last hebt van nare gebeurtenissen uit je verleden. Trauma verwerken is meestal niet iets wat vanzelf gebeurt. Met liefde en persoonlijke aandacht help ik je hierbij.

Het Set Yourself Free traject heb ik speciaal ontworpen om je te helpen je trauma te verwerken en disfunctionele patronen en overtuigingen te doorbreken. Het traject is een krachtige combinatie van online EMDR, therapie en tussentijdse begeleiding.

Over de schrijver
Het is mijn missie om vrouwen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het doorbreken van beperkende patronen, zodat zij een vervuld leven kunnen leiden. Dit doe ik door het geven van online EMDR en persoonlijke begeleiding.
Reactie plaatsen