Hoe ontstaat trauma?
Trauma is een begrip waar je waarschijnlijk wel vaker van hebt gehoord. Het wordt vaak geassocieerd met gebeurtenissen zoals oorlog, ongevallen en geweldsmisdrijven. Hoewel deze gebeurtenissen zeker traumatisch kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat trauma zich op vele manieren kan manifesteren en dat de oorzaak ervan ook kan liggen in andere ervaringen dan deze.
Een traumatische gebeurtenis is een gebeurtenis die je ervaart als buitengewoon bedreigend voor jouw leven, lichamelijke integriteit en/of geestelijke welzijn. Het kan gaan om directe bedreigingen, zoals fysiek geweld, seksueel misbruik of een ernstig auto-ongeluk. Maar het kan ook gaan om indirecte bedreigingen, zoals emotionele verwaarlozing, eenzaamheid of verlies van een dierbare.
Iedereen ervaart gebeurtenissen anders en wat traumatisch is, is heel persoonlijk. Het gaat erom hoe jij de situatie ervaart en hoe het jouw normale functioneren beïnvloed.
Wat is trauma?
Trauma is een normale psychologische en emotionele reactie op een overweldigende gebeurtenis die je normale functioneren verstoort en je het gevoel geeft dat je veiligheid en welzijn in gevaar zijn.
Door trauma kun je last hebben van veel verschillende emotionele, cognitieve en fysieke symptomen. Deze symptomen kunnen optreden kort na de gebeurtenis, maar kunnen ook pas maanden of jaren later verschijnen.
Veelvoorkomende symptomen van trauma zijn bijvoorbeeld: herbelevingen van de gebeurtenis, flashbacks, vermijding van triggers die herinneringen aan de gebeurtenis oproepen, gevoelens van angst, depressie en woede, slaapproblemen en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en maagproblemen.
Deze symptomen zijn het resultaat van de manier waarop je hersenen en je zenuwstelsel reageren op traumatische gebeurtenissen. Trauma heeft namelijk invloed op de manier waarop je jouw emoties reguleert en hoe je informatie verwerkt. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor stress en triggers die herinneringen aan de traumatische gebeurtenis oproepen.
De rol van je hersenen bij trauma
De hersenen spelen een belangrijke rol bij trauma. Wanneer je een traumatische gebeurtenis ervaart, worden verschillende delen van je hersenen geactiveerd, waaronder de amygdala en de hippocampus. De amygdala is betrokken bij de verwerking van emoties en het herkennen van potentiële bedreigingen, terwijl de hippocampus betrokken is bij het geheugen en het opslaan van informatie. Bij een traumatische gebeurtenis worden deze delen van de hersenen door de emotionele lading van de gebeurtenis overweldigd, waardoor er een soort kortsluiting ontstaat. Hierdoor kunnen herinneringen aan de gebeurtenis worden opgeslagen als fragmenten en worden herbelevingen en flashbacks getriggerd door bepaalde prikkels.
De rol van je zenuwstelsel bij trauma
Naast de hersenen speelt ook je zenuwstelsel een belangrijke rol bij trauma. Je autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de automatische regeling van lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk, reageert op traumatische gebeurtenissen door je lichaam in een staat van alertheid te brengen. Dit wordt ook wel de vecht-, vlucht- of bevries reactie genoemd. Bij een traumatische gebeurtenis kan deze reactie overweldigend zijn en leiden tot lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en trillen.
Trauma ontstaan na emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Zoals gezegd ontstaat trauma na een overweldigende gebeurtenis waar je niet goed mee om wist te gaan. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, of zich afspelen over langere tijd.
Zo kan trauma ook ontstaan na emotionele verwaarlozing in je kindertijd. Bij emotionele verwaarlozing is er sprake van het ontbreken van emotionele steun en aandacht van ouders of verzorgers. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, isolement en een gebrek aan eigenwaarde. Emotionele verwaarlozing kan leiden tot een verstoorde ontwikkeling van het brein en het zenuwstelsel, waardoor je later in je leven moeite kunt hebben met het reguleren van emoties en het omgaan met stressvolle situaties.
Wat kun je doen als je last hebt van trauma?
Kortom, trauma kan een grote impact hebben op je leven. Door het begrijpen van de rol van de hersenen en het zenuwstelsel bij trauma en goede begeleiding om trauma te verwerken, kun je werken aan herstel en het voorkomen van toekomstige traumatische ervaringen.
Er zijn veel verschillende vormen van therapie die kunnen worden gebruikt om trauma te behandelen, zoals cognitieve gedragstherapie, exposure therapie en psychoanalyse. Hoewel deze therapieën zeker effectief kunnen zijn, is er één therapie die er met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om het behandelen van trauma: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
EMDR is een vorm van therapie die in de jaren tachtig van de vorige eeuw is ontwikkeld door Francine Shapiro.
EMDR is een krachtige techniek die de angel uit je trauma kan halen. Door middel van het stimuleren van beide hersenhelften, bijvoorbeeld door middel van oogbewegingen en geluiden, wordt de informatie in je brein opnieuw verwerkt. Hierdoor kan de intensiteit van de emoties en fysieke sensaties die met het trauma gepaard gaan, afnemen. Dit maakt het gemakkelijker om je trauma te verwerken en de bijbehorende patronen te doorbreken.
Waarom werkt EMDR zo goed?
Waarom werkt EMDR zo goed bij het verwerken van trauma in vergelijking met andere therapieën? Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen:
- Snellere resultaten: EMDR kan vaak in een kortere periode tot resultaat leiden dan andere therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie. Dit komt omdat het zich richt op het verwerken van de traumatische ervaring zelf, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.
- Het betrekken van lichaam en emoties: EMDR richt zich niet alleen op het cognitieve aspect van traumaverwerking, maar betrekt ook je lichaam en je emoties bij de behandeling. Dit maakt het mogelijk om het trauma op een dieper niveau te verwerken en emotionele blokkades op te heffen.
- Mind-body connectie: EMDR maakt gebruik van de connectie tussen de hersenen en het lichaam. Dit komt doordat het zenuwstelsel betrokken is bij de vecht-, vlucht- of bevries reactie bij een traumatische gebeurtenis. Door de oogbewegingen worden deze reacties losgekoppeld van de herinnering, waardoor je niet langer onbewust wordt getriggerd.
- Complexe traumaverwerking: EMDR is specifiek ontworpen om complexe trauma's te behandelen. Dit zijn traumatische gebeurtenissen die over een langere periode hebben plaatsgevonden, zoals emotionele verwaarlozing in de kindertijd, seksueel misbruik of langdurige geweldservaringen.
Wat is de kracht van online EMDR?
Bij Drops of Heaven kun je terecht voor online EMDR. De online EMDR sessies vinden plaats in een beveiligde online EMDR omgeving. Tijdens een sessie zal ik je vragen om je te concentreren op een specifieke traumatische herinnering terwijl je hersenen worden gestimuleerd. Zo worden de traumatische herinneringen alsnog verwerkt. We maken hiervoor gebruik van oogbewegingen door het volgen van een balletje in beeld en/of piepjes die je via een koptelefoon afwisselend in je linker- en rechter oor hoort. Dit proces helpt je de emoties en sensaties die je associeert met de traumatische ervaring te verminderen. Het helpt je ook om de gebeurtenis vanuit een ander perspectief te bekijken en meer positieve en constructieve overtuigingen te ontwikkelen.
Voordelen van online EMDR:
- Je kunt de online EMDR volgen vanuit je eigen omgeving. Dit helpt om je je comfortabeler te voelen en je meer op je gemak te stellen, wat kan bijdragen aan de effectiviteit van de behandeling.
- Het is toegankelijker omdat het niet uit maakt waar je woont. Je kunt bij mij terecht.
- Online EMDR is efficiënter. Mijn ervaring is dat cliënten zich beter kunnen focussen en daardoor sneller resultaat merken. Ook scheelt online EMDR je in tijd en reiskosten.
Gratis kennismakingsgesprek
Ben je klaar om de stap te zetten naar een leven vrij van trauma en belemmerende patronen? Ontdek het Set Yourself Free traject en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat je kunt ervaren wat ik voor je kan betekenen.