Dit doet trauma met je

Wat is een trauma?

Trauma ontstaat nadat je iets heftigs hebt meegemaakt waar je niet mee om wist te gaan. Dit kunnen heel veel soorten situaties zijn. Of een situatie traumatisch is, is heel persoonlijk Het gaat er om HOE jij een situatie ervaart. Trauma is dus niet iets wat alleen iemand overkomt die een oorlog mee maakt.

Doordat je niet wist hoe om te gaan met de situatie, heb je de situatie niet goed kunnen verwerken. Hierdoor blijf je er last van houden. Je blijft nare gevoelens zoals angst en paniek houden als je aan de situatie denkt.

Je bent hierin niet alleen.
Zo'n 15% van alle volwassenen heeft ooit iets traumatisch meegemaakt.
7% van de volwassen ontwikkelt een post traumatische stress stoornis (PTSS).
Maar ook als je geen PTSS ontwikkelt, kun je last blijven houden van een heftige gebeurtenis.

Er zijn twee soorten trauma's:

1. Enkelvoudig trauma: er is 1 keer iets gebeurd wat traumatisch voor je was.
2. Meervoudig trauma: je hebt meerdere nare ervaringen gehad over een langere tijd periode.


Laten we eens gaan kijken hoe je lichaam, en dus ook je hersenen, reageren op ervaringen. We kijken wat hierin anders gaat als je iets traumatisch mee maakt. En hoe je alsnog een heftige gebeurtenis kunt verwerken.


Je centrale zenuwstelsel

Je centrale zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en je ruggenmerg.

Via je ruggenmerg wordt alle informatie uit de buitenwereld en van je lichaam zelf naar je hersenen gestuurd. Andersom wordt informatie vanuit je hersenen via het ruggenmerg je lichaam ingestuurd.

  

Zo verwerken je hersenen gebeurtenissen

Het gaat in deze context wat ver om de opbouw en werking van je hersenen helemaal onder de loop te nemen. Maar laten we wel kijken wat er in je hersenen gebeurt bij het verwerken van een gebeurtenis.

Je hele lichaam, dus ook je hersenen, bestaan uit cellen met gespecialiseerde functies. Je hersenen zijn opgebouwd uit cellen die neuronen worden genoemd. Deze neuronen zijn met elkaar verbonden via axonen (ook wel neutrieten genoemd) en dendrieten.

Via dendrieten komen prikkels de zenuwcel binnen en worden daar verwerkt. Via een axon verlaten de prikkels de cel. Aan het einde van het axon is er contact mogelijk met de dendrieten van een of meerdere andere zenuwcellen.

Groepen neuronen zijn met elkaar verbonden. Ze vormen netwerken die verspreid zijn door je hersenen. Deze neurale netwerken gaan, als ze vaker geprikkeld worden, ‘paadjes’ vormen die met elkaar verbonden raken.

Deze 'paadjes' (netwerken) kun je zien als ‘geheugenmap’. Emotioneel en cognitief verwante herinneringen komen in dezelfde geheugenmap terecht. Ze worden op eenzelfde manier verwerkt en opgeslagen. Dit verwerken gebeurt voor een groot gedeelte tijdens je REM slaap.

Dit gebeurt er bij een heftige gebeurtenis

Maak je iets heftigs mee, dan weten je hersenen niet goed hoe hier mee om te gaan. Het past in geen bestaand ‘paadje’ en de ervaring wordt daarom niet verwerkt. Het wordt als een apart ‘trauma eilandje’ in je hersenen opgeslagen.

De ervaring en de daarbij behorende gedachten en emoties blijf je beleven alsof ze nu plaats vinden. Je hersenen en je zenuwstelsel reageren alsof ze nu nog in de heftige situatie zitten.


Gevolgen van een traumatische gebeurtenis

Je hebt het gevoel dat je continu 'aan' staat. Dit slurpt energie. Je slaapt slecht. Word je getriggerd, dan razen de bijbehorende emoties weer door je lijf. Je bent de controle er over kwijt. Flashbacks over wat er is gebeurd poppen op. Je maakt je zorgen om je toekomst. Het alles put je uit. Het liefst vermijd je situaties waarin je getriggerd wordt. Je zou wel anders willen, maar hoe?

EMDR

EMDR is een kortdurende vorm van therapie die de heftige emotionele lading van de herinnering haalt.

Onderzoek uit wijst dat EMDR zeer effectief is voor het behandelen van trauma. Hoe dit precies werkt, is nog niet helemaal helder.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat net als tijdens de REM slaap, de verschillende hersenhelften bij EMDR worden gestimuleerd. Zo kan een herinnering alsnog worden verwerkt.

Ook is duidelijk dat door het gelijktijdig focussen op de gebeurtenis en daarbij behorende gedachten en emoties plus het toe dienen van een afleidende stimulus* de emotionele lading van de gebeurtenis doet afnemen.

*In EMDR worden als afleidende stimulus vaak gebruikt: het volgen van een beweging met je ogen en het afwisselend horen van piepjes in je linker en rechteroog.


Jouw traumaverwerking

Blijf je last houden van een heftige gebeurtenis?
Blijf hier niet mee rondlopen.
Je bent bij Drops of Heaven welkom voor een EMDR traject.
Er is geen wachtlijst dus je kunt snel terecht.
Ik help je graag!

Liefs, Yvonne.

Over de schrijver
Ik geloof dat vanuit innerlijke vrijheid alles mogelijk is. Wanneer je verbonden bent met jouw innerlijke kracht en zelfliefde geeft dat een ultiem gevoel van vrijheid en magie. Ongeacht je omstandigheden.Los komen van oude patronen en belemmerende overtuigingen brengt je in contact met jouw authentieke zelf. Je voelt wat jij echt wilt en handelt daar naar. Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.Met Drops of Heaven help ik je vrijheid en magie te ervaren.
Reactie plaatsen