De kracht van etherische olie

Hoe onze voorouders geur gebruikten

Heel vroeger was voor de oermens de reukzin net zo belangrijk als dat tegenwoordig voor dieren nog is. Wij mensen gebruiken tegenwoordig wel parfum, maar zijn wat verder afgeraakt van de echte kracht van geur.

Toch werkt geur nog onbewust op ons in. Denk bijvoorbeeld maar aan feromonen. Dit zijn hormonale stofjes die worden gemaakt en uitgescheiden door zweetkliertjes. We pakken onbewust de signalen van geur stofjes van elkaar op. Feromonen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in seksuele aantrekkingskracht.

Net als dieren, gebruikten mensen vroeger geur als communicatiemiddel. Inmiddels gebruiken we geur vooral om geurtjes te camoufleren. Wat eigenlijk een soort van ruis op onze communicatielijn is. Want geur kan je veel vertellen.


De werking van je reukorgaan

Als je door je neus inademt, komt de lucht in je neusholte terecht. In deze holte wordt de lucht verwarmd en omhoog gebracht naar het reukslijmvlies bovenin de reukholte. Deze zit vlak achter je schedel en tussen je oogkassen.

Hier zitten je reukzenuwen. Onderzoek heeft aangetoond dat reukreceptoren in de neusholte verschillend van vorm zijn. Iedere receptor vangt zo een geur molecuul op dat bij hem past. De ene receptor vangt bijvoorbeeld de zoete geur op, de andere een houtige geur. Hoe meer bestanddelen er in een geurtje zitten, hoe meer receptoren aan het werk gaan. En hoe intenser je de geur beleeft. Vandaar ook dat in iedere Drops of Heaven spray (Dark, Light & Love) een mix van vier 4 etherische olie zit met een complementerende werking.

Alle informatie over de geur wordt via de reukzenuwen naar je hersenen gestuurd. Hier wordt de geur uiteindelijk geïdentificeerd. Je hersenen kunnen ongeveer 10.000 verschillende geuren herkennen!

De reukzenuwen staan in directe verbinding met de hypothalamus en het limbische systeem. Het limbische systeem is verbonden met je emoties en reguleert daarnaast je lange termijn geheugen, het autonome zenuwstelsel, de hormoonafgifte en de manier waarop je beslissingen neemt. De hypothalamus is onderdeel van dit systeem. En verantwoordelijk voor veel van je gevoelens.


Geur en emotie

De boodschap van een geur molecuul wordt via de reukzenuwen naar de hypothalamus gebracht. Vanuit daar heeft het invloed op het endocriene systeem.

De hypothalamus is onderdeel van dit systeem. Dit systeem scheidt rechtstreeks hormonen af aan het bloed. Bijvoorbeeld endorfine, een pijnstillend en kalmerend stofje in het lichaam. Met geur kun je het afscheiden van endorfine opwekken.

De hypothalamus heeft ook Invloed op je autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt, vooral onbewust, de werking van je interne organen. Je hebt 2 sub-zenuwstelsels:

  1. Orthosympatisch zenuwstelsel:
     Dit stelsel stimuleert je lichaam tot actie en beweging.
  2. Parasympatisch zenuwstelsel: 
     Dit stelsel zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en ontspant zodat je lichaam kan herstellen en nieuw weefsel kan opbouwen.


Hoe etherische olie werkt

Een etherische olie zoals lavendel heeft een rustgevende werking. Je hypothalamus krijgt een seintje door om tot rust te komen. Vervolgens wordt dit seintje weer doorgegeven aan je zenuwstelsel. Waardoor je lichaam ontspant.

Aromatherapie is heel geschikt voor psychosomatische klachten. Dit omdat geur zowel op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau werkt.


Het verschil tussen synthetische geur olie en etherische olie

Stel je hebt 2 soorten lavendel olie. De ene is een synthetische variant (deze wordt vaak geur olie genoemd) en de andere is een pure etherische olie. Als je ze vlak na elkaar ruikt, zul je ontdekken dat de etherische variant anders bij je binnen komt.

Pure etherische lavendel olie bestaat uit meer dan 160 verschillende ingrediënten. Deze sturen allemaal een seintje naar je hersenen en hebben een unieke werking. Een synthetische variant kan al gemaakt worden uit 6 basisingrediënten. Bij gebruik van een synthetische variant mis je dus zo’n 154 bestanddelen en hun werking. Daarom kun je synthetische olie niet gebruiken in aromatherapie. Het zal wellicht lekker ruiken, maar het geeft geen diepe werking.


Is etherische olie het wondermiddel voor alles?

Nee, dat geloof ik persoonlijk niet. Hoewel geur heel veel in gang kan zetten, moet je wel zelf in actie komen als je iets wilt veranderen. Maar waar ik wel van overtuigd ben, is dat je door de kracht van geur een vicieuze cirkel kunt doorbreken. Het kan je de moed geven om jouw transformatieproces aan te gaan.

Over de schrijver
Het is mijn missie om vrouwen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het doorbreken van beperkende patronen, zodat zij een vervuld leven kunnen leiden. Dit doe ik door het geven van online EMDR en persoonlijke begeleiding.