6 manieren om je huis energetisch te reinigen

 

Nu de kerstboom weer de deur uit is, is het een mooi moment om grote schoonmaak in je huis te houden. En niet alleen fysiek je huis te reinigen, maar ook energetisch de boel lekker op te frissen.

Waarom je je huis ook energetisch wilt reinigen:

Je huis fysiek schoon maken vind je vast heel normaal. Om na het koken het aanrecht met een doekje af te nemen. Stof te zuigen omdat er weer kattenharen rond dwarrelen. Te dweilen nadat je kind met modderschoenen binnen kwam rennen.

Ook energetisch gebeurt er veel in huis. Je ziet dit misschien niet, maar voelt het vaak (onbewust) wel:

 • De drukkende sfeer die in de woonkamer hangt nadat je woorden hebt gehad met je partner;
 • De onrust in je slaapkamer na een woelige nacht;
 • Of je wilt bijvoorbeeld voor jezelf een frisse start in huis maar weet niet waar te beginnen.

Er zijn tal van redenen waarom het een goed idee is je huis ook energetisch te reinigen.

Je huis reinigen doe je zo

Stap 1: Fysiek opruimen en schoonmaken

Als je huis een chaotische puinhoop is en de vaat en was stapelen zich op, is de kans groot dat je niet kunt ontspannen. Start daarom altijd eerst met fysiek opruimen en schoonmaken.

Stap 2: Zet ramen en/of deuren open

Laat letterlijk een frisse wind door je huis waaien.

Stap 3: Je huis energetisch reinigen

Er zijn verschillende manieren om je huis energetisch te ontdoen van oude en negatieve energieën (tip: reinig je huis per kamer, per verdieping). Kies de manier die jou het meest aan spreekt.

Optie 1: Reinigen met zout

Zout staat bekent om zijn vermogen negatieve energieën te absorberen. Een makkelijke manier om zout als reiniger te gebruiken is door schaaltjes met zeezout in de hoeken van de te reinigen kamer te zetten. Je kunt ook een zoutkandelaar kopen, waar je een kaarsje in aansteekt en die je in de kamer zet.

Optie 2: Reinigen met Palo Santo

Palo Santo (ook wel heilig hout genoemd) wordt van oudsher door Sjamanen in Zuid-Amerika gebruikt voor reiningsrituelen. Heilig hout heeft een zoete, rustgevende geur. Steek het stokje aan, laat het even branden en blaast het uit. Het hout smeult nu. Je loopt door de kamer die je wilt reinigen en visualiseert hoe de negatieve energie wordt omgezet in neutrale energie. Als het houtje niet meer smeult, steek het dan even opnieuw aan.

Optie 3: Reinigen met een witte salie

Je kunt je huis ook reinigen door een gedroogd wit saliebundeltje (smudge genoemd) te branden. Leg de smudge in een vuurvaste schaal of schelp. Eventueel met een laagje zand. Steek de smudge aan en blaas het uit. Het gaat nu smeulend roken. Loop van hoek naar hoek langs de muren, en visualiseer hoe de negatieve energie wordt verwijderd. Werk altijd naar een open raam of deur toe. De geur van een smudge is wel een beetje typisch en blijft lang hangen. Ik vind dat mijn huis na een smudge ritueel naar een coffeeshop ruikt;)

Optie 4: Reinigen door middel van visualisatie

Dit is een goede manier om de energie in je huis dagelijks en eenvoudig te reinigen. Hierbij maak je gebruik van de kracht van gedachten en intentie. Hoe ik dit zelf gebruik: Ik heb een praktijk aan huis. Na elke sessie, visualiseer ik een energetisch afvoerpuntje in het midden van mijn praktijkruimte. Ik stel me voor hoe alle energie die tijdens de sessie is vrijgekomen als door een wervelwind wordt meegezogen naar en door het afvoerpuntje en de grond in verdwijnt. Waar de aarde de energie omzet in neutrale energie. Deze visualisatie kun je bijvoorbeeld aan het einde van de dag voor heel je huis doen. Visualiseer hoe alle indrukken en gebeurtenissen van de dag via een afvoerputje wegstromen, zodat je in een frisse energie kunt gaan slapen. Na een nacht slapen kun je dit na het opstaan bijvoorbeeld ook doen voor je slaapkamer. Zie het net als je bed opdekken: lekker cosy als je er vanavond weer in stapt.

Optie 5: Reinigen met Drops of Home in Heaven home clearing spray

Een andere makkelijke en lekker ruikende manier om je huis energetisch te reinigen, is door in elke ruimte wat Home in Heaven home clearing spray te spuiten. Door de blend van etherische oliën, verfris je de energie van je huis op verschillende manieren:

 • Den ontdoet je huis van negatieve gedachten en energie en geeft een vriendelijke sfeer
 • Arveden geeft nieuwe kracht en levensenergie en werkt beschermend
 • Citroen zuivert de lucht van oude rommel
 • Lavendel werkt ontspannend
 • Marjolein geeft rust, kalmte en vertrouwen
 • Rozemarijn beschermt je huis tegen negatieve invloeden en maakt de energie schoon en helder
 • Salie reinigt en geeft nieuwe energie
 • Bergkristal: zuivert en verhoogt de energie

Optie 6: Reinigen met bergkristal

Als je een van de vorige reinigingsrituelen hebt gedaan, plaats dan een bergkristal in je huis. Bergkristal is een neutrale en zuivere edelsteen die de energie in je huis reguleert, absorbeert en zuivere energie terug geeft. Omdat bergkristal goed werkt om negatieve energie uit de lucht te halen, is het wel belangrijk dat je haar regelmatig reinigt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de steen met volle maan buiten in het maanlicht te leggen.

Stap 4: Neem nadat je je huis energetisch hebt gereinigd een douche

Visualiseer hoe alle negatieve gedachten, gevoelens en indrukken die jijzelf bij je draagt, door het water van je af spoelen.

Stap 5: Vul je huis met fijne vibes

Als je klaar bent met douchen, is het tijd om je huis te vullen met fijne energie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kaarsjes te branden, fijne muziek op te zetten, mooie bloemen en edelstenen neer te zetten (kies een edelsteen die past bij de sfeer die jij in een ruimte wilt neerzetten) en/of een lekkere Drops of Heaven geur te sprayen.

Bij het energetisch reinigen van je huis is je intentie het allerbelangrijkste. Speel ermee, en maak er vooral je eigen mooie ritueel van.

Liefs, Yvonne.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?