3 wijze lessen van Elizabeth Gilbert

 

Gisteren was ik in TivoliVredenburg waar Elizabeth Gilbert sprak over “Finding your own path”. Elizabeth is schrijfster van onder andere het boek “Eath, pray, love”. Ik moet bekennen dat ik alleen de film heb gezien en niet had verwacht dat ze zo inspirerend zou zijn. Want dat is ze! Daarom deel ik graag met je wat ik de mooiste lessen uit haar talk vind.

Elizabeth vertelde over 1 opmerking die haar leven heeft veranderd. In haar buurt woonde een vrouw waar ze heel erg tegen op keek (Ik denk dat we allemaal wel zo iemand in onze omgeving hebben). Terwijl Elisabeth zelf 3 baantjes had om rond te komen, zag ze dat deze vrouw leefde van haar kunst. Van dat wat ze het allerliefst doet. Elizabeth wilde heel graag schrijven, maar ja: geen tijd, want ze ze had die 3 baantjes om rond te kunnen komen. Zo herkenbaar toch? Je zou wel willen, maar ja, geen tijd/ruimte/of wat dan ook.

Tot op een dag deze vrouw haar vroeg:

“Wat ben je bereid om op te geven om het leven te gaan leiden waarvan je doet alsof je het zo graag wilt?”

Vaak denken we dat we geen mogelijkheden hebben om te leven zoals we dat graag willen. Maar het gaat over de keuzes die we maken. Ga je bijvoorbeeld een avondje bankhangen? Of ga je de avond besteden aan dat waar je hart heel blij van wordt?

Volgens Elizabeth Gilbert is het belangrijk dat je deze 3 dingen doet:

 

  1. Prioriteiten stellen

Wat en wie is er belangrijk voor je? Dit zijn de dingen/mensen waar je echt van houdt. We zijn vaak geneigd om keuzes te maken vanuit wat we denken dat “een goed persoon” zou doen. Dit is cultureel bepaald. We hebben haar/hem allemaal in ons: the good girl of boy die alles voor anderen goed wil doen. “Zoals het hoort”. Terwijl het juist verlichtend kan zijn om eerlijk te bekennen “I don’t care. Ik vind jou of dit niet belangrijk genoeg”. Juist door dingen niet te moeten van jezelf, kun je beter gaan voelen waar je in je hart echt blij van wordt. Culture versus nature. Stel die dingen / mensen die jij echt belangrijk vindt als prioriteit. Leg daar je focus op. Dat heeft niets te maken met egoïstisch zijn maar met leven vanuit je pure Zijn. We bestempelen kiezen voor onszelf vaak als egoïstisch. Heb jij dit ook? Bedenk dan dat er een groot verschil is tussen iets doen wat een ander schaadt en iets doen wat goed is voor jezelf. Het gaat hier om het laatste: kiezen voor wat voor jou goed is.

 

  1. Grenzen stellen

Vervolgens ga je grenzen stellen om wat jij echt belangrijk vindt te bewaken. Je gaat er voor staan. Wat past hier wel bij en wat niet? Zorg ervoor dat je dit goed bewaakt. Laat geen tijd of ruimte afsnoepen van dat wat jij echt belangrijk vindt.

 

  1. Maak een cirkel

Een mooie metafoor is om een cirkel te maken van jouw heilige ruimte. Schrijf voor jezelf eens op wat jouw prioriteiten zijn en hoe je deze gaat bewaken. Waar en hoe kun jij grenzen zetten voor jezelf? En hoe kun je voor jezelf een heilige ruimte maken om ervoor te zorgen dat dat wat jij belangrijk vindt, alle ruimte krijgt die nodig is? Heb je bijvoorbeeld een druk gezin? Hoe kun je ervoor zorgen dat jij de tijd hebt om je terug te trekken om datgene te doen wat voor jou belangrijk is? Bijvoorbeeld: “Iedere avond tussen 20 en 21 uur zit mama op haar kamer. En zolang de deur dicht is, mag je mij niet storen.” We zijn vaak geneigd om eerst anderen te geven wat ze willen en de tijd en ruimte die dan nog over is te pakken voor onszelf. Als je zo leeft, is de kans groot dat je in je me-time uitgeblust op de bank Netflix ligt te kijken. Draai het daarom om.

Op welke dagen en tijden ben jij op je best?
Ikzelf bijvoorbeeld voel met het allerbeste in de ochtend. Dan voel ik me uitgerust, creatief en ingetuned. Wanneer is dit voor jou? Dit zijn de momenten die je voor jezelf moet nemen om datgene te doen waar jij naar verlangt. Of dat bij jou nu in de ochtend is of laat in de avond, dat maakt niet uit. Zorg ervoor dat je deze momenten aan jezelf kunt geven. De tijd die over is, kun je besteden aan andere mensen en dingen.

En.. misschien nog wel de allerbelangrijkste les van Elizabeth Gilbert.. relax.. everything will be ok:)

Ik mijmer er vandaag nog even over door.. Ik hoop dat het jou ook inspireert om keuzes te maken die bijdragen aan het leven van dat waar jouw hart blij van wordt.

Liefs,

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.