Hormonale balans – de invloed van geur op je hormonen

 

Wist je dat een mannetjesvlinder een vrouwtjesvlinder al op kilometers afstand kan herkennen door de feromonen die ze afscheidt? Voor de oermens was de reukzin net zo belangrijk als dat tegenwoordig nog voor dieren is. Tegenwoordig gebruiken we geur vooral om geurtjes te camoufleren. Jammer eigenlijk, want geur is een krachtig communicatiemiddel.

Geur werkt onbewust nog wel degelijk op ons in en dat hebben we te danken aan feromonen. Dit zijn hormonale stofjes die worden gemaakt en uitgescheiden door zweetkliertjes. Feromonen zenden boodschappen uit. We pakken onbewust de signalen van geurstofjes van elkaar op. Zo heb je vast wel eens gehoord dat vrouwen die langere tijd in hetzelfde huis wonen en geen hormonale anticonceptie gebruiken tegelijk ongesteld worden. Dit heeft te maken met de feromonen die vrouwen uitzenden en waarmee ze elkaar beïnvloeden. Feromonen spelen ook een belangrijke rol in seksuele aantrekkingskracht.

De feromonen die je produceert worden beïnvloed door schommelingen in andere hormoonspiegels. Je lichaamsgeur geeft op deze manier een indicatie van je emotionele toestand. Als er bijvoorbeeld van schrik een golf adrenaline door je lichaam schiet, geeft dit een angstgeur.

 

De werking van je reukorgaan

Wanneer je door je neus inademt, komt er een luchtstroom met geur langs je reukslijmvlies bovenin je reukholte. Deze zit vlak achter je schedel en tussen je oogkassen. Hier bevinden zich de reukreceptoren, die in direct contact met de buitenlucht staan. Je reukorgaan neemt hierdoor heel snel waar. Gek genoeg wennen deze receptoren ook weer snel aan geurtjes; de reden dat je je parfum sterk ruikt als je dat net hebt opgespoten maar daarna snel minder goed ruikt. Terwijl iemand die langs je loopt je parfum sterk zal ruiken.

Reukreceptoren zijn verschillend van vorm. Iedere receptor vangt een geurmolecuul op dat bij hem past. De ene receptor vangt bijvoorbeeld een zoete geur op, de andere een houtige geur. Hoe meer bestanddelen er in een geurtje zitten, hoe meer receptoren aan het werk gaan. En hoe intenser je de geur beleeft.

 

Geur en emoties

Alle informatie van deze geurbestanddeeltjes wordt via de reukzenuwen naar je hersenen gestuurd. Hier wordt de geur uiteindelijk vertaald. Je hersenen kunnen ongeveer 10.000 verschillende geuren herkennen en daar betekenis aan geven. Het inademen van geur heeft daardoor direct invloed op hoe je je voelt.

De boodschap van iedere geurmolecuul wordt via de reukzenuwen naar de hypothalamus in de hersenen gebracht. Vanuit daar heeft het invloed op het endocriene systeem. Dit systeem scheidt hormonen af aan het bloed. Bijvoorbeeld endorfine, een pijnstillend en kalmerend stofje in je lichaam. Met geur kun je het afscheiden van endorfine opwekken.

De hypothalamus heeft ook invloed op je autonome zenuwstelsel dat, vooral onbewust, de werking van je interne organen regelt. En dit is weer onderverdeeld in twee systemen die je lichaam reguleren. Zo heb je het orthosympatische zenuwstelsel, dat je lichaam stimuleert tot actie en beweging. En het parasympatische zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je lichaam tot rust komt en ontspant, zodat het kan herstellen en nieuw weefsel kan opbouwen.

Met geur kun je dus ook inspelen op je behoefte: wil je in actie komen en meer energie krijgen of heb je juist behoefte aan ontspanning?

 

Etherische olie

Geur kan ondersteunend werken om hormonaal in balans te komen. Gebruik wel altijd etherische olie, omdat deze veel meer werkzame bestanddelen bevat dan synthetische geuren. Hierdoor is de werking van etherische olie vele malen groter.

Etherische lavendelolie bevat bijvoorbeeld zo’n 160 verschillende bestanddelen. Elk bestanddeeltje stuurt een boodschap naar je hersenen. Een synthetische lavendelgeur (deze worden vaak verkocht als “geurolie”) kan al gemaakt worden uit zes bestanddelen. Bij gebruik van een synthetische variant mis je dus zo’n 154 bestanddelen en hun specifieke werking. Het ruikt waarschijnlijk ook heerlijk, maar het heeft geen diepe uitwerking op je systeem. Kies daarom altijd voor een natuurlijke etherische olie.

 

Etherische geur voor hormonale balans

Drops of Creation is dé geurlijn die speciaal ontwikkeld is voor hormonale balans. Deze geur is geschikt bij zwangerschap, PMS en overgangsklachten. Deze blend bevat de etherische oliën geranium, lavendel, mandarijn, mimosa & rozenhout.

  • Geranium helpt om je innerlijke balans te herstellen en te ontspannen. Ook verlicht geranium overgangsklachten en PMS.
  • Lavendel werkt ontspannend. De geur brengt je in evenwicht en geeft een gevoel van liefde en tederheid. Lavendel werkt positief bij een onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
  • Mandarijn helpt bij nervositeit en slapeloosheid. Mandarijn brengt speelse creativiteit. Het is een zonnige geur die je innerlijke kind voedt.
  • Mimosa wordt in het verre Oosten ‘maneschijn’ genoemd. Mimosa vermindert angst en vermoeidheid. Een romantische geur die je laat genieten van de kleine dingen in je leven.
  • Rozenhout heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking. Rozenhout geeft emotioneel evenwicht.
  • Er zit ook een maansteen in het flesje. Maansteen zorgt voor hormonaal evenwicht. Maansteen ondersteunt je bij PMS, conceptie, zwangerschap, bevalling en borstvoeding.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?