De kracht van geur

Heel vroeger was voor de oermens de reukzin net zo belangrijk als dat tegenwoordig voor dieren nog is. Wij mensen gebruiken tegenwoordig wel parfum, maar zijn wat verder afgeraakt van de echte kracht van geur.

Toch werkt geur nog onbewust op ons in. Denk bijvoorbeeld maar aan feromonen. Dit zijn hormonale stofjes die worden gemaakt en uitgescheiden door zweetkliertjes. We pakken onbewust de signalen van geurstofjes van elkaar op. Feromonen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in seksuele aantrekkingskracht.

Net als dieren, gebruikten mensen vroeger geur als communicatiemiddel. Inmiddels gebruiken we geur vooral om geurtjes te camoufleren. Wat eigenlijk een soort van ruis op onze communicatielijn is, want geur kan je heel veel vertellen.

De werking van ons reukorgaan

Als je door je neus inademt, komt de lucht in je neusholte terecht. In deze holte wordt de lucht verwarmd en omhoog gebracht naar het reukslijmvlies bovenin de reukholte. Deze zit vlak achter je schedel en tussen je oogkassen. Net onder je derde oog, zeg maar.

Hier zitten je reukzenuwen. Onderzoek heeft aangetoond dat reukreceptoren in de neusholte verschillend van vorm zijn. Iedere receptor vangt zo een geurmolecuul op dat bij hem past. De ene receptor vangt bijvoorbeeld de zoete geur op, de andere een houtige geur. Dus hoe meer bestanddelen er in een geurtje zitten, hoe meer receptoren aan het werk gaan. En hoe intenser je de geur beleeft. Vandaar dat in elke Drops of Heaven geur meerdere etherische oliën zitten.

Alle informatie over de geur wordt via de reukzenuwen naar je hersenen gestuurd. Hier wordt de geur uiteindelijk geïdentificeerd. Je hersenen kunnen ongeveer 10.000 verschillende geuren herkennen!

De reukzenuwen staan in directe verbinding met de hypothalamus en het limbische systeem. Het limbische systeem is verbonden met je emoties en reguleert daarnaast je lange termijn geheugen, het autonome zenuwstelsel, de hormoonafgifte en de manier waarop je beslissingen neemt. De hypothalamus is onderdeel van dit systeem. En verantwoordelijk voor veel van je gevoelens.

Geur en emoties

De boodschap van een geurmolecuul wordt via de reukzenuwen naar de hypothalamus gebracht. Vanuit daar heeft het invloed op het endocriene systeem.

De hypothalamus is onderdeel van dit systeem. Dit systeem scheidt rechtstreeks hormonen af aan het bloed. Bijvoorbeeld endorfine, een pijnstillend en kalmerend stofje in het lichaam. Met geur kun je het afscheiden van endorfine opwekken.

De hypothalamus heeft ook Invloed op je autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt, vooral onbewust, de werking van je interne organen. Je hebt 2 sub-zenuwstelsels:

  1. Orthosympatisch zenuwstelsel:
    Dit stelsel stimuleert je lichaam tot actie en beweging.
  2. Parasympatisch zenuwstelsel:
    Dit stelsel zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en ontspant zodat je lichaam kan herstellen en nieuw weefsel kan opbouwen.

Met geur kun je dus inspelen op je behoefte: wil je in actie komen en meer energie krijgen of heb je juist behoefte aan ontspanning?

Hoe etherische oliën werken

Als je etherische oliën kiest die rustgevend werken (zoals Drops of Serenity en Drops of Stars), dan ontvangt je hypothalamus een seintje dat rust en veiligheid geeft. Vervolgens wordt dit seintje weer doorgegeven aan je zenuwstelsel waardoor je lichaam weet dat het mag ontspannen.

Aromatherapie is heel geschikt voor psychosomatische klachten, omdat geur zowel op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau werkt.

Het verschil tussen synthetische geurolie en etherische olie

Stel je hebt twee soorten lavendel olie. De ene is een synthetische variant (deze wordt vaak geurolie genoemd) en de andere is een pure etherische olie. Als je ze vlak na elkaar ruikt, zul je ontdekken dat de etherische variant anders bij je binnen komt. Pure etherische lavendel olie bestaat uit meer dan 160 verschillende ingrediënten. Deze sturen allemaal een seintje naar je hersenen en hebben een unieke werking. Een synthetische variant kan al gemaakt worden uit 6 basisingrediënten. Bij gebruik van een synthetische variant mis je dus zo’n 154 bestanddelen en hun werking. Daarom kun je synthetische olie niet gebruiken in aromatherapie. Het zal wellicht lekker ruiken, maar het geeft geen diepe werking.

In de Drops of Heaven geuren zitten natuurlijk de pure etherische oliën. Omdat iedere etherische geur een andere uitwerking heeft op je hersenen, zitten er in elke Drops lijn meerdere etherische oliën die een soort gelijke werking hebben. Hierdoor ontvangen je hersenen extra veel seintjes dat je bijvoorbeeld kunt ontspannen. Aromatherapie 2.0 zeg maar;)

Is etherische olie het wondermiddel dat je van je problemen verlost?

Nee, dat geloof ik niet. Hoewel geur heel veel in gang kan zetten, is er vaak meer bewustwording nodig om blokkades te helen. Maar wat ik wel geloof, is dat je door de kracht van geur een vicieuze cirkel kunt doorbreken. Het kan je net even helpen om wel te kunnen ontspannen. Om wel even echt bewust tijd voor jezelf te maken. Om wel lekker te slapen. En dat is super belangrijk als je vanuit zachtheid en liefde voor jezelf wilt leven.

Elke Drops lijn heeft haar eigen unieke werking en bijdrage:

1. Drops of Love geeft je meer zelfliefde.
2. Drops of Light helpt je emotionele blokkades te helen.
3. Drops of Serenity geeft je rust en balans.
4. Drops of Stars geeft je veiligheid zodat je lekker kunt slapen.
5. Drops of Infinity brengt helderheid en inzicht.
6. Drops of Energy voedt je met positieve energie.
7. Drops of Healing helpt je te spreken vanuit je hart.
8. Drops of Creation brengt je creatieve energie in beweging.

Ook is er nog een extra Drops lijn, de Moon Drops: 4 krachtige aurasprays die je helpen af te stemmen op de energie van de maan.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?