Het chakra systeem

In de blog “Master your energy” heb je kunnen lezen dat hele universum bestaat uit energie. Jij dus ook. Deze levensenergie heeft een bepaalde trilling en is in een constante energiedans verwikkeld. Alles reageert op elkaar.

Ons energiesysteem wordt ook wel aura genoemd. Het is jouw persoonlijke energie, waarvan de trilling wordt bepaald door je Zijn, je gedachten en emoties, je ervaringen, etc. Ook jouw persoonlijke energie is continu in beweging. De ene dag voel je je anders dan de andere.

BEWUSTZIJNSLAGEN

We kunnen verschillende bewustzijnslagen ervaren, afhankelijk van hoe onze energie op een bepaald moment is. Iedere bewustzijnslaag heeft een eigen energiefrequentie en zendt daarmee een boodschap uit naar de buitenwereld. Met de Map of Consiousness kun je achterhalen vanuit welke bewustzijnslaag jij energie uit zendt naar de buitenwereld en wat je op pikt uit de wereld om je heen.

“Energy goes, where attention flows.”

Als je je bewust wordt vanuit welke bewustzijnslaag je reageert (en daarmee: welke energie je uit zendt), én je bewust bent van welke energie je in je energieveld laat komen, dan kun je sturing gaan geven aan je energie.

CHAKRA SYSTEEM

Heb je weleens een afbeelding gezien van een melkstelsel? Dit lijkt ook een draaiend wiel van energie. Dit draaiend wiel van energie komen we overal in de natuur tegen. Denk bijvoorbeeld aan atomen die om elkaar heen draaien en aan de aarde die rond draait.

Ook in onszelf hebben we draaiende wielen van levensenergie. Dit worden chakra’s genoemd. Chakra is een Sanskritwoord dat ‘wiel’ betekent. In je lichaam bevinden zich 7 grote chakra’s. Samen vormen ze een energiesysteem. In iedere chakra wordt een specifieke energie waargenomen, opgenomen en overgedragen. Hoe je in het leven staat, hangt voor een groot gedeelte af van de energie in je chakra’s.

ZIJN JOUW CHAKRA’S IN BALANS?

Hieronder vind je een overzicht van de 7 chakra’s, hun ligging en de eigenschappen.

Bekijk voor jezelf hoe het met jouw chakra’s gesteld is. Kun je zien waar je uit balans bent? In de komende blogs krijg je praktische tips om je chakra’s in balans te brengen.

CHAKRA 1: WORTELCHAKRA

Locatie: aan de onderkant van je wervelkolom tussen je anus en genitaliën.
Kleur: rood
Element: aarde
Functie: Dit chakra gaat over overleven.
In balans: je voelt je welkom en ervaart de wereld als een veilige plek.
Is je eerste chakra onvoldoende ontwikkeld dan voel je een diepe existentiële angst. Andere uitingen kunnen zijn: ziekte, rusteloosheid, niet in je basisbehoeften kunnen voorzien en gebrek hebben aan disipline.
Is je eerste chakra teveel ontwikkeld dan kun je star zijn en angst voelen om iets in je leven te veranderen. Je kunt teveel waarde hechten aan materie, conservatief zijn en moeilijk in beweging komen.
Bijbehorende affirmatie: “I am safe”


CHAKRA 2: SACRAAL CHAKRA

Locatie: in je onderbuik.
Kleur: oranje
Element: water
Functie: dit chakra gaat over emoties en seksualiteit.
In balans: je ervaart dat je co-creator van het leven bent en hebt gezonde relaties met anderen.
Is je tweede chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je last hebben van schaamte, je niet goed seksueel kunnen uiten, je emotioneel vlak voelen, bang zijn voor afwijzing en moeite hebben gezonde grenzen te stellen.
Is je tweede chakra teveel ontwikkeld dan kun je jezelf verliezen in drama, afhankelijk zijn van anderen en/of een verslaving hebben en moeite hebben gezonde grenzen te stellen.
Bijbehorende affirmatie: “I am a divine creator”


CHAKRA 3: ZONNEVLECHT CHAKRA
Locatie: tussen je navel en borstbeen.
Kleur: geel
Element: vuur
Functie: dit chakra gaat over wilskracht en levensenergie. Het laat je jouw persoonlijke wil, authenticiteit en manifestatie kracht ervaren. Wie wil jij zijn in deze wereld?
In balans: je ervaart dat jijzelf de regie hebt over jouw leven.
Is je derde chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je last hebben van een schuldgevoel, je neerslachtig voelen, chronisch vermoeid zijn en gebrek hebben aan zelfvertrouwen.
Is je derde chakra teveel ontwikkeld dan kun je je snel boos en geïrriteerd voelen, anderen je wil opleggen en een slechte stofwisseling hebben.
Bijbehorende affirmatie: “I breathe positive energy”


CHAKRA 4: HART CHAKRA
Locatie: in het centrum van je borst, ter hoogte van je tepels.
Kleur: groen
Element: lucht
Functie: dit chakra gaat over onvoorwaardelijke liefde.
In balans: je voelt onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen.
Is je vierde chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je last hebben van eenzaamheid, diep verdriet en/of passiviteit. Ook kun je last ademhalings- of hartproblemen hebben,
Is je vierde chakra teveel ontwikkeld dan kun je het gevoel hebben dat je anderen altijd moet helpen, je onbestemd neutraal voelen en pijn op je borst ervaren.
Bijbehorende affirmatie: “I love being me”

CHAKRA 5: KEEL CHAKRA
Locatie: onder aan je nek/keelgebied
Kleur: blauw
Element: ether
Functie: dit chakra gaat over communicatie en zelfexpressie.
In balans: je hebt het vermogen om jezelf goed uit te drukken.
Is je vijfde chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je last hebben van frustratie, jezelf moeilijk kunnen uiten, keelpijn hebben.
Is je vijfde chakra teveel ontwikkeld dan kun je teveel praten, makkelijk liegen, praten zonder echt iets te zeggen.
Bijbehorende affirmatie: “I speak my truth”

CHAKRA 6: DERDE OOG CHAKRA
Locatie: tussen je wenkbrauwen, net ietsje hoger
Kleur: indigoblauw
Element: licht
Functie: dit chakra gaat over helder zien, intuïtie en verbeeldingskracht.
In balans: je hebt het vermogen om helder te zien en te begrijpen.
Is je zesde chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je dingen niet onder ogen willen zien, voorstellingsvermogen missen, een slecht geheugen en/of slecht zicht hebben.
Is je zesde chakra teveel ontwikkeld dan kun je moeite hebben met filteren van indrukken, last hebben van hallucinaties, nachtmerries, slecht slapen, zenuwachtig zijn.
Bijbehorende affirmatie: “My life is in perfect flow”

CHAKRA 7: KRUIN CHAKRA
Locatie: boven op je hoofd
Kleur: violet
Element: hoger bewustzijn
Functie: dit chakra gaat over kennis en inzicht.
In balans: je voelt je heel en 1 met alles.
Is je zevende chakra onvoldoende ontwikkeld dan kun je je verward voelen, onthecht en ontvreemd voelen, last hebben van mentale ziekten.
Is je zevende chakra teveel ontwikkeld dan kun je te rationeel zijn, dwangmatig controle willen houden, en anderen jouw ideeën op willen leggen.
Bijbehorende affirmatie: “Heaven is a state of being”

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?