De werking van je derde chakra

In de blog “Chakra’s” kun je lezen wat chakra’s zijn en hoe zij voor een groot gedeelte onze levensenergie bepalen. In deze blog gaan we dieper in op het derde chakra.

Het derde chakra ligt in tussen je navel en borstbeen. Je derde chakra staat in verbinding met je spijsvertering, stofwisseling, lever, maag, middenrif, zenuwstelsel en je dunne darm.

Het derde chakra wordt in het Sanskrit “Manipura” genoemd, wat “stad van juwelen” betekent.

Het element wat hoort bij het eerste chakra is aarde. Je eerste chakra is gericht op het aarden, scheppen en behouden van structuren. Het element dat hoort bij het tweede chakra is water. Het geeft een constante stroming aan je leven.

Het element wat bij het derde chakra hoort is vuur. Dit vuur zet je in beweging. Het geeft je de kracht en de wil om in actie te komen.

Je derde chakra reguleert je spijsverteringssysteem en is verantwoordelijk voor de verspreiding van warmte door je lichaam. Ben jij iemand die het snel koud heeft? Of heb je het juist snel heet? Dit zijn tekenen dat je derde chakra mogelijk uit balans is.

Een goed functionerend derde chakra laat je voelen dat jijzelf de regie hebt over jouw leven.

Als je derde chakra goed ontwikkeld is, ervaar je dat je alles in huis hebt om te bereiken wat jij wilt. Hiervoor is het belangrijk dat je een positief zelfbeeld hebt. Als je zelfverzekerd en daadkrachtig bent, kun je beter voelen wat je wilt en hier handen en voeten aan geven. Een positief zelfbeeld begint bij zelfkennis. Kennis van je ware zelf.

Heb je een negatief zelfbeeld, dan zul je beren op de weg zien. Je denkt dat je bepaalde dingen niet kunt. Dat iets niet voor jou is weggelegd. Je twijfelt misschien zelf zoveel aan jezelf dat je niet eens in actie probeert te komen.

Je zelfbeeld wordt mede bepaald door de interactie met je omgeving. Ook eerdere ervaringen spelen een grote rol. Ben je bijvoorbeeld vroeger gepest, dan zul je je waarschijnlijk minder zelfverzekerd voelen tot je bewust aan de slag gaat los te komen van je verleden. Heb je ouders die je vroeger veel zelfvertrouwen gaven, dan zul je nieuwe dingen en ontmoetingen zelfverzekerder tegemoet treden.

Er is een groot verschil tussen het beeld dat je van jezelf hebt dat is opgebouwd uit ervaringen en conditioneringen en je ware zelf.

Alleen je ware zelf weet waar jij echt naar verlangt.

Om er achter te komen wat jij echt wilt, is het dus van belang dat je je ware ik leert kennen. Los van conditioneringen en overtuigingen. Het vraagt moed naar jezelf te kijken, met je overtuigingen aan de slag te gaan en te kiezen voor dat wat jouw vuur doet aanwakkeren. Los van wat anderen hier van denken. Los van wat je geconditioneerde hoofd hier van denkt.

Als je leeft vanuit je ware zelf en jouw ware wil volgt, is het leven magisch. Je ervaart dan dat je in harmonie bent met alles en iedereen om je heen. Je ervaart dat je 1 bent met het grotere geheel en voelt vreugde en warmte in je leven. Dit is het kostbare juweel van je derde chakra.

Hier vind je tips om je derde chakra in balans te brengen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?