De werking van je tweede chakra

In de blog “Chakra’s” kun je lezen wat chakra’s zijn en hoe zij voor een groot gedeelte onze levensenergie bepalen. In deze blog gaan we dieper in op het tweede chakra.

Het tweede chakra ligt in je onderbuik. Je tweede chakra staat in verbinding met je geslachtsorganen, bekkengebied, onderbuik, onderrug, nieren en je dikke darmen.

Het tweede chakra wordt in het Sanskrit “Swadisthana” genoemd, wat betekent “je eigen plek”.

Als je vanuit je eerste chakra goed gegrond bent, krijg je voeding om tot bloei te komen. Dit tot bloei komen, gebeurt vanuit je tweede chakra. Waar in het eerste chakra het element aarde leidend is, is dat in het tweede chakra water.

Het eerste chakra is gericht op het aarden, scheppen en behouden van structuren. Het tweede chakra geeft beweging hieraan. Zonder deze beweging zou het leven statisch zijn. Je tweede chakra geeft een constante stroming aan je leven.

Dualiteit ontstaat hier in het tweede chakra. Door dualiteit ontstaat er een dans van beweging tussen jou en de ander. Een dans van aantrekken, verbinden, samensmelten. Wat letterlijk gebeurt als we vanuit het tweede chakra nieuw leven creëren.

Het tweede chakra heeft een ongelofelijk scheppende kracht. Als de energie in dit chakra stroomt, kun je met veel gemak en plezier creëren. De stromende energie geeft je levenslust, sensualiteit en laat je ervaren dat jij co-creator van het leven bent.

Je tweede chakra is het centrum emoties en van jouw seksualiteit.

Het tweede chakra wordt vaak ook in verband gebracht met de maan. Dat is niet voor niets. De maan zorgt op aarde voor eb en vloed. Wij mensen bestaan voor het grootste gedeelte uit water. Dus je kunt je voorstellen hoeveel invloed de maan op ons heeft.

Emoties

Emoties zijn fascinerend. Wist je dat het woord “emotie” van het Latijnse woord “movere” af komt? Movere betekent “bewegen”. Emoties zijn een beweging van energie. Vaak worden we onbewust door iets getriggerd. Een golf van emotie raast dan door je lichaam en je wordt je er bewuster van. De kunst is er naar te luisteren.

Als je je emoties de ruimte geeft, werkt het enorm ontladend. Probeer je ze weg te drukken, dan zet je je emoties ergens in je lichaam vast. Dit kan er voor zorgen dat je last krijgt van bijvoorbeeld spierspanningen. Negeer je je emoties langdurig, dan kan het je ziek maken. Het is dus heel belangrijk je emoties de ruimte te geven door je heen te bewegen. Op die manier wordt je steeds bewuster en vrijer. Heb je lange tijd je emoties genegeerd en wil je ze toelaten? Het is heel normaal dat het in het begin overweldigend voelt. Zie het als een sluis die open gaat. Als deze lange tijd heeft dicht gezeten, kan het zijn dat er ineens heel veel water (emoties) door wil. Zorg hierin goed voor jezelf. Zoek bijvoorbeeld een therapeut die aan sluit op jouw hulpvraag en bij wie jij je veilig voelt.

Seksualiteit

Hetzelfde geldt voor seksualiteit. Als je geen uiting geeft aan je seksualiteit, blokkeer je letterlijk je levensenergie die huist in je tweede chakra. Het valt mij op dat veel vrouwen spanning vast houden in hun bekkengebied. Hoe voelt dit bij jou?

Vanuit je tweede chakra ben je dus een krachtige co-creator van het leven. Hiervoor is het belangrijk dat dit chakra goed doorstroomt. Dit doe je door je emoties de ruimte te geven en je seksueel te uiten op een manier die bij jou past.

Hier vind je tips om je tweede chakra in balans te brengen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?