De werking van je eerste chakra

 

In de blog “Chakra’s” kun je lezen wat chakra’s zijn en hoe zij voor een groot gedeelte onze levensenergie bepalen. In deze blog gaan we dieper in op het eerste chakra.

Het eerste chakra ligt in het perineum, tussen je anus en je geslachtsorganen. Je eerste chakra staat in verbinding met de vaste delen van je lichaam, je lichaam als geheel, je botten en je dikke darm.

Het eerste chakra wordt in het Sanskrit “Muladhara” genoemd, wat “wortel” betekent. Dit zegt veel over de functie van je eerste chakra, namelijk: je wortelen in de fysieke wereld. Je kunt je eerste chakra zien als je fundament. Vergeleken met een huis, is het eerste chakra het fundament waarop de rest van het huis stevig is gebouwd. Zonder goed fundament kan het huis niet stevig blijven staan. Je eerste chakra bepaalt hoe stevig jij in je leven staat.

Het eerste chakra houdt verband met alle tastbare aardse zaken: je lichaam, je gezondheid, of je in staat bent te overleven in de wereld, je materiële en financiële situatie. De staat van je eerste chakra bepaalt hoe je in je concrete behoeften kunt voorzien.

Je eerste chakra is de manifestatie van jouw Zijn in de meest tastbare vorm.

Het is daarom belangrijk je goed te gronden. Om in contact te staan met de aarde en in het hier en nu te zijn. Stel jezelf eens voor als een boom. Een boom haalt zijn voeding met wortels uit de aarde. Zonder deze wortels kan de boom niet overleven. Ook wij mensen halen voor een groot gedeelte onze energie uit de aarde. Wat je bijvoorbeeld eet, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt.

Het thema van het eerste chakra is “overleven”.

Als je goed gegrond bent, met beide benen op de grond staat, geeft dat een gevoel van veiligheid. Je voelt je krachtig en neemt jouw plek in. Hierdoor heb je meer levenskracht en ben je beter in staat handen en voeten te geven aan de dingen die je in je leven wilt.

Ben je niet goed geaard, dan voel je je afgesneden van de rest van de wereld. Je voelt je gefragmenteerd in jezelf en bent minder goed in staat om ‘je mannetje te staan’. De wereld voelt dan niet als een veilige plek. Ook heb je dan minder goed contact met je eigen lichaam.

De sleutel tot het in balans brengen van je eerste chakra is het voelen van de signalen die je lichaam je geeft.

Dit kan confronterend zijn omdat je lichaam je niet voor de gek kan houden zoals je met je gedachten kunt doen. Je lichaam is in het hier en nu en vertaalt dat wat in energie in jou aanwezig is. Je kent vast wel het gevoel van een kriebel in je buik bij verliefdheid. En de knoop in je maag als iets niet goed voelt. Luister jij naar je de signalen van je lichaam?

Gronden, het in het hier en nu aanwezig zijn, helpt je om spanning af te vloeien. Dit is belangrijk voor heel je energiesysteem, zodat spanning niet vast gaat zitten.

Je eerste chakra is dus bepalend voor hoe jij je in de wereld manifesteert. Het is de basis van je leven. Wil je je leven vorm geven, je dromen waarmaken, begin dan met het stevig aarden in je lichaam en in de wereld.

Hier vind je tips om je eerste chakra in balans te brengen.

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
Chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?